80 de ani de istorie cu Bardahl

Toata lumea iubeste sa asculte o poveste buna. Iar cand aceasta poveste incepe cu visul american, cu ambitia de a oferi calitate inainte de toate, cand continua pe traseul de curse si 80 de ani mai tarziu, afacerea este inca detinuta de familia care a infiintat-o, atunci stii ca povestea este una care te inspira iar brandul care iti ofera azi produsele de intretinere a vehiculelor de tot felul este unul in care poti avea incredere.

Istoria companiei

Ole Bardahl este un imigrant norvegian ajuns in 1922 in Statele Unite cu 29 de dolari in buzunar. Pana la varsta de 39 de ani a avut o cariera de succes in dezvoltari imobiliare, iar in 1939 a infiintat Bardahl Manufacturing Corporation intr-o vecinatate de imigranti scandinavi din Seattle, Washington, cumparand o mica firma de produse chimice.

Avea o idee care a ajuns sa schimbe limitele performantei motoarelor. El a ajuns la concluzia ca, constructia moleculara a uleiurilor de motor ar putea fi modificată cu un aditiv, ceea ce l-ar face sa adere la piesele in miscare.

Inovatia pe care a adus-o in tehnologia de producere a uleiurilor de motor se numeste Formula Polar Attraction si este o formula revolutionara prin care aceste molecule normale de ulei de hidrocarburi sunt combinate cu alte elemente de baza pentru a-si modifica structura moleculara. Moleculele iau astfel o sarcina electrica si se fixeaza strans pe orice molecula de metal incarcata opus, aderand astfel la componentele motorului. In acest fel, un film de lubrifiere microscopic, dar extrem de durabil, este mentinut magnetic pe componenetele de metal, izoland astfel suprafata impotriva frictiunii, caldurii si uzurii.

Compania Bardahl si-a construit astfel o reputatie de afaceri in industria auto si pe traseele de curse pe acest principiu. A fost folosit de atunci de campioni de curse si de soferi obisnuiti, deopotriva, castigand o performanta suplimentara in utilizarea masinilor, uzura redusa si durata de viata mai lunga a motoarelor.

In urmatorii 20 de ani afacerea a crescut constant cu precadere pe baza reputatiei sale de calitate, compania s-a extins rapid in intreaga tara si la nivel international pana a devenit principalul producator si furnizor de aditivi din SUA.

Elemente de unicitate in istoria companiei

Mai putin cunoscut este faptul ca Formula Polar Plus a fost clasificata de catre armata SUA  drept „secret de aparare” si a avut un succes deosebit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, datorita eficientei sale extraordinare si a proprietatilor sale inovatoare, beneficiul cel mai mare fiind acela ca pilotii fortelor aeriene americane si ale marinei puteau ateriza in siguranta desi avioanele lor fusesera lovite de gloante inamice.

Tehnologie si callitate

Angajamentul Bardahl fata de tehnologie si inovare prin cercetare a fost mentinut de la primul aditiv creat pe baza formulei Polar Attraction.

Bardahl continua si astazi sa dezvolte produse inovatoare si formule “ultra concentrate” care includ volume mai mici de solutii chimice dar au performante la niveluri mai ridicate de eficienta, la un cost mai mic.

Bardahl si-a construit reputatia de lider mondial prin mentinerea celor mai ridicate standarde de calitate pentru a produce cei mai buni lubrifianti de specialitate, aditivi si produse chimice de service auto din industrie. Cercetarile stiintifice sunt in permanenta efectuate de chimisti in laboratorul de ultima generatie al companiei. Toate produsele sunt testate conform standardelor stabilite de Society of Automotive Engineers (SAE), American Society for Testing and Materials (ASTM International) si alte organizatii profesionale din domeniu. De la formule pana la productie, Bardahl foloseste tehnologii avansate si proceduri stricte de control al calitatii pentru a se asigura ca fiecare produs indeplineste sau chiar depaseste specificatiile de performanta definite.

Un mediu inconjurator mai bun cu Bardahl

Mediul este un subiect care devine din ce in ce mai important si foarte sensibil cand vine vorba de motoare. Bardahl, pretutindeni in lume, ia in considerare reducerea la minim a impactului activitatilor sale, influenta asupra mediului inconjurator si a sanatatii oamenilor.

Testarea produselor

Orice companie care dezvolta produse foloseste cercetarea in laborator. Pe langa aceste cercetari extinse, Bardahl considera ca produsele sale sunt cel mai bine testate in competitiile de curse. Astfel, aditivii pentru ulei si combustibil sunt testati in curse in cele mai extreme conditii, proces pe care Bardahl l-a folosit inca din 1939 si la care nu a renuntat inca.

Fie ca vorbim de curse cu barci cu motor, Formula 1, Indy-Cars si Cart-racing, NASCAR, Motor Races, raliuri cum ar fi Motor Cross si Dakar, Bardahl a intrat in competitie in toate aceste tipuri de sport si continua sa o faca, testand si asigurand astfel calitatea produselor sale.

Clientul in centru afacerii

O data cu primele decizii ale lui Ole Bardahl de a testa produsele in mediu real, atat in traficul comun cat si in cursele de masini si nu numai, a stabilit practica de a pune clientul in centrul afacerii sale. Calitatea produsului si implicit beneficiile pe care acesta le aduce cuplului masina-om au fost si sunt si astazi, 80 de ani mai tarziu, inima afacerii noastre, motorul care pune in miscare Bardahl Manufacturing Corporation, de la fabricile de productie, pana la laboratoare, retelele de distributie si sponsorizarile echipelor de motorsport, indiferent de vehiculul folosit: motociclete, snowmobile, masini sau hidroavioane.

Optimizarea produselor in functie de nevoile utilizatorilor reali a fost intotdeauna filosofia din spatele inovatiei Bardahl.

299Produse Auto-Moto
150Uleiuri
250Produse de intretinere
300Transport si Industrie

Istoria Bardahl Romania

2013

SC Full Service Parts SRL a fost infiintata in anul 2013 si a avut ca si obiectiv, comertul de piese auto, moto si lichide de intretinere.

2015

In anul 2015 am vizitat fabrica Bardahl din Italia (Maroil) care produce produse Bardahl din anul 1973 sub licenta BARDAHL MANUFACTURING CORP. SEATLE, WASHINGTON USA cu care am inceput un parteneriat pe termen lung, astfel s-au facut primele importuri de marfa direct de la sursa.

2017

In anul 2017, am fost preluati de Bardahl Europa,si am avut onoarea de a vizita si fabrica din Belgia SADAPS BARDAHL astfel am avut acces si la restul furnizorilor de produse Bardahl.

2021

In momentul de fata principalii furnizori sunt surse directe adica Maroil Italia si SADAPS BARDAHL Belgia.